СТАТИСТИКА ВІДВІДУВАНЬ

21471500
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Цього місяця
Попереднього
Загалом
4754
9533
38098
251200
330919
21471500

Ваша ІР адреса: 172.20.0.3
2024-03-29 09:30

м. Миколаїв

ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЮВАННЯ ЦЕНТРАЛІЗОВАНОГО ТЕПЛОПОСТАЧАННЯ В МІСТІ МИКОЛАЄВІ «Муніципальна енергетика: проблеми, рішення» Друк E-mail

 

            ВАТ «Миколаївська теплоелектроцентраль» - підприємство електроенергетичного комплексу України, основним видом діяльності якого є виробництво  і постачання споживачам електричної та теплової енергії. Теплова енергія реалізується споживачам міста Миколаєва, частка підприємства на цьому ринку досягає 40%, електрична енергія відпускається в об'єднану енергосистему Держави на умовах договору із ДП «Енергоринок».

Виробництво теплової й електричної енергії на Миколаївській ТЕЦ здійснюється найбільш економічним з існуючих технологічних циклів – комбінованим. По досягнутим на сьогодні показникам питомих витрат палива на виробництво теплової й електричної енергії станція займає лідируючі позиції серед споріднених підприємств  енергетичної галузі.

Разом з тим, відсутність у м. Миколаєві єдиної концепції розвитку теплових мереж, істотних капітальних вкладень у їхній розвиток в останні 15-20 років, призвело до виникнення серйозних проблем у забезпеченні надійного, якісного й безперебійного теплопостачання споживачів. Найбільш вразливою ланкою в системі централізованого теплопостачання є теплові мережі. Тепломережі прокладені переважно в непрохідних залізобетонних каналах різних конструкцій з ізоляцією із мінеральної вати, не захищені від проникнення вологи, ґрунтових вод з супутніх комунікації. Це призводить до інтенсивної корозії металу труб та інших пошкоджень трубопроводів. Такий стан теплових мереж обумовлює великі витрати при транспортуванні теплової енергії. Оцінка стану теплових мереж за даними різних експертів, свідчить що понад 15% теплових мереж Миколаєва перебувають у аварійному стані та близько 40% вже виробили свій амортизаційний ресурс. Ще більшу зношеність. Близько 70% мають розподільні мережі житлових будинків та об’єктів соцкультпобуту.

Основні проблеми:

  • Подальше зростання фізично зношених та морально застарілих основних фондів;
  • Низький рівень впровадження освоєних та нових енергозберігаючих технологій та устаткування;
  • Низький рівень оснащення приладами обліку споживання паливно-енергетичних ресурсів, зокрема теплової енергії;
  • Недостатнє фінансове забезпечення науково-технічних розробок щодо поліпшення енергозабезпечення та енергозбереження;
  • Відсутність диспетчеризації та автоматизованого управління режимами роботи тепломереж;
  • Наявність незадовільного попиту на теплову енергію в житлово-комунальному господарстві внаслідок недоопалення, обмеження гарячого водопостачання.

Значний негативний вплив несе з собою і відомча роз'єднаність теплових мереж і джерел тепла, слідством чого є існування в зоні дії теплових мереж ТЕЦ неефективних котелень. Відсутність гарячого водопостачання в літню пору також є слідством відсутності єдиних підходів у технічній політиці теплопостачання міста.

Миколаївська ТЕЦ працює в стабільному температурному й гідравлічному режимах і має можливість без додаткового нарощування потужностей забезпечити не тільки теплопостачання споживачів в опалювальний період, але й цілорічну подачу теплової енергії для потреб гарячого водопостачання. Завантаження устаткування станції становить 60% при наявності резерву потужності по тепловій енергії в 100 Гкал/годину.

Необхідно також відзначити, що водогрійне обладнання, яке забезпечує приготування гарячої води, перебуває на балансі й в  обслуговуванні житлово-експлуатаційних організацій міста і ОКП «Миколаївоблтеплоенерго». Внаслідок незадовільного їхнього утримування й експлуатації, а також з метою скорочення витрат на утримання обслуговуючого персоналу з боку ЖЕКів, як саме це обладнання, так і внутрішньо будинкові системи гарячого водопостачання, в основній своїй масі вийшли з ладу й не відновлюються. Із цієї причини споживачі масово встановлюють індивідуальні водогрійні котли, а Миколаївська ТЕЦ втрачає теплові навантаження.

Згідно рішенням органів місцевого самоврядування ЦТП мікрорайонів 63/1, 63/2 і 63/3 передані в оренду Миколаївській ТЕЦ. Завдяки реалізації персоналом станції організаційних і технічних заходів суттєво знижена кількість скарг населення на якість теплопостачання, забезпечена подача гарячої води згідно встановленого графіку. На підставі наявного досвіду, вважаємо за можливе забезпечити таку ж роботу й інших ЦТП, що перебувають на обслуговуванні інших підприємств тепло забезпечення міста.

Одним з основних напрямків підвищення рівня надійності й економічності теплопостачання є перерозподіл теплових навантажень між теплопостачальними підприємствами міста з метою більшого завантаження виробничих потужностей ТЕЦ із відповідним закриттям малоефективних теплоджерел. Зараз у зоні дії теплових мереж Миколаївської ТЕЦ перебувають 25 котельні, споживачі яких можуть бути з мінімальними витратами переключені на теплоносій ТЕЦ. У деяких випадках, як, наприклад, у зоні дії перевантаженої котельні району Центрального стадіону, витрати взагалі не потрібні, тому що теплові мережі Миколаївської ТЕЦ і ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» уже мають сполучення в цьому районі. Такі ж можливості є й для споживачів на вул. Космонавтів, Фрунзе, 8 Березня, архітектора Ізмалкова та ін. Цілеспрямована робота в напрямку виведення з експлуатації неефективних котелень розпочалася в 2008-2009 роках. На початок опалювального сезону 2009-2010 років до теплоносія ТЕЦ підключено споживачів семи малих котелень, мешканці 35 багатоповерхівок міста відтепер отримують якісне тепло. Ми плануємо продовжити цю роботу в найближчі місяці, вже влітку 2010 року ще шість малоефективних котелень буде закрито, а споживачів буде переведено на теплоносій ТЕЦ.   

Що ж дасть споживачам перемикання на теплоносій ТЕЦ?

Часті відключення малих котелень від електропостачання, особливо при низьких температурах зовнішнього повітря, призводить не тільки до припинення теплопостачання споживачів, але може вивести з ладу системи тепло споживання будинків, тобто до аварійних ситуацій. Миколаївська ТЕЦ використовує електричну енергію власного виробництва, що гарантує усталену роботу станції на теплопостачання. При цьому аварійних ситуацій, у тому числі при повному від’єднанні станції від енергосистеми внаслідок аварій на мережах ВАТ ЕК «Миколаївобленерго», за останні 20 років допущено не було. Таким чином, при перемиканні навантажень на теплоносій ТЕЦ суттєво підвищується надійність теплопостачання, у тому числі – соціально важливих об’єктів.

Іншим значним показником, на який вплине збільшення коефіцієнта завантаження теплогенеруючих потужностей ТЕЦ, є зниження вартості виробництва одиниці теплової енергії. Таке зниження відбудеться насамперед за рахунок збільшення обсягів виробництва при практично незмінних витратах, а також за рахунок відсутності електроенергії, яку потрібно купувати.

Таким чином, вирішення розглянутих проблем у рамках єдиного плану розвитку централізованого теплопостачання м. Миколаєва, дозволить забезпечити надійне і якісне теплопостачання споживачів при загальному зниженні використання природного газу на місто й здешевлення тепла для кінцевого споживача. Зволікання в прийнятті цих рішень може мати самі негативні наслідки, аж до повного руйнування системи централізованого теплопостачання.

Оскільки теплопостачання в місті Миколаєві відіграє значну соціальну роль, підвищення його надійності, якості та економічності є безальтернативним завданням.

Тому для стійкого, якісного і надійного забезпечення економіки і населення тепловою енергією необхідно:

  • Розроблення програми реформування теплопостачання та створення дієвої системи управління процесами теплопостачання;
  • Збільшення навантаження Миколаївської ТЕЦ з урахуванням проблем реконструкції теплових мереж міста;
  • Створення інформаційно-аналітичної бази даних та організації моніторингу усіх діючих систем теплопостачання з наступним корегуванням напрямків розвитку;
  • Забезпечення управління попитом на теплову енергію, реконструкцією, модернізацією та розвитком діючої системи теплопостачання.
Опубліковано: Понеділок, 20 вересня 2010