СТАТИСТИКА ВІДВІДУВАНЬ

21471370
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Цього місяця
Попереднього
Загалом
4624
9533
37968
251070
330919
21471370

Ваша ІР адреса: 172.20.0.3
2024-03-29 09:15

Про регіон

Інформація про хід виконання у Миколаївській області Державної цільової соціальної програми подолання та запобігання бідності на період до 2015 року за підсумками I півріччя 2014 року Друк E-mail

 

У Миколаївській області проводиться робота, яка спрямована, перш за все, на забезпечення соціального захисту та підвищення рівня життя найбільш незахищених категорій населення: сімей з дітьми, багатодітних, малозабезпечених сімей, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, безпритульних дітей, одиноких непрацездатних громадян, безробітних, інвалідів з дитинства, дітей-інвалідів, ветеранів війни і праці, громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, бездомних громадян та осіб, звільнених з місць позбавлення волі.

  На соціальний захист таких категорій громадян спрямовано реалізацію Державної цільової соціальної програми подолання та запобігання бідності на період до 2015 року, яка затверджена рішенням обласної ради від 26 червня 2012 року №3.

Зокрема:

Формування інфраструктури підтримки малого підприємництва є важливою передумовою забезпечення фінансової, матеріально-технічної, маркетингової, кадрової та освітньої підтримки. В області триває робота щодо створення необхідних для підприємців нових об’єктів інфраструктури підтримки малого підприємництва, діяльність яких спрямована на надання методичної, матеріально-технічної, маркетингової, кадрової, освітньої та фінансово-кредитної допомоги.

  За станом на 01.07.2014 в області функціонує: 568 об’єктів інфраструктури підтримки ма лого підприємництва, у тому числі: 26 бізнес-центрів, 1 бізнес-інкубатор, 3  лізингових компанії, 208 небанківських фінансово-кредитних установ, 4 фонди підтримки підприємництва, 28 інвестиційних та інноваційних фонди та компанії, 262  інформаційно-консультативних установ (у тому числі: юридичних фірм, консалтингових компаній, навчальних центрів тощо), 36 громадських об’єднань суб’єктів підприємництва.

  В області забезпечується системна та комплексна робота щодо розвитку містоутворюючих підприємств.

Здійснюється моніторинг основних показників діяльності провідних підприємств області, які займаються різними видами промислової діяльності та є бюджетоутворюючими для області в цілому або окремих міст чи районів. За результатами аналізу моніторингових показників приймалися рішення щодо детального розгляду ситуації на засіданнях аналітичної групи з питань моніторингу виробничої діяльності, аналізу стану справ на основних бюджетоутворюючих підприємствах при облдержадміністрації

З метою легалізації зайнятості, забезпечення захисту прав і гарантій найманих працівників та недопущення використання робочої сили без належного оформлення трудових відносин з роботодавцями в області забезпечується робота районних, міських комісій (робочих груп) з легалізації зайнятості у складі фахівців податкової служби, управлінь Пенсійного фонду, територіальної державної інспекції з питань праці, управлінь соціального захисту населення, галузевих управлінь, центрів зайнятості, відділів УМВС, профспілок та інших структур.

З метою забезпечення своєчасної виплати заробітної плати та недопущення виникнення заборгованості з її виплатипроводиться робота з вивчення стану оплати праці на підприємствах, в установах та організаціях області. Протягом січня-червня 2014 року фахівцями районних (міських) управлінь соціального захисту населення здійснено вивчення зазначеного питання на 576 підприємствах області, з них 80 – це підприємства, на яких існує або існувала заборгованість із заробітної плати.  

Спільно з профспілками продовжено роз'яснювальну роботу в трудових колективах підприємств-боржників щодо отримання заборгованої заробітної плати в примусовому порядку, звернувшись з позовом до суду. На обласному рівні, в районах та містах області щодня працюють телефонні „гарячі лінії” для звернення громадян через порушення їх трудових прав.

З метою зниження рівня безробіття серед сільського населення, в області забезпечується реалізація заходів активної політики зайнятості для безробітних осіб сільської місцевості.

Протягом І півріччя 2014 року на обліку в службі зайнятості Миколаївської області перебувало 14428 безробітних осіб сільської місцевості.

Працевлаштовано за сприянням служби зайнятості 6055 безробітних осіб сільської місцевості.

Для забезпечення відповідності професійного рівня шукачів роботи потребам ринку праці та конкретним вимогам роботодавців в навчальних закладах усіх типів безробітні жителі в сільської місцевості проходили підготовку, перепідготовку та підвищували кваліфікацію.

З метою забезпечення тимчасової зайнятості безробітні особи сільської місцевості залучалися до участі у громадських роботах та інших роботах тимчасового характеру.

Крім того, службою зайнятості проводиться широкий комплекс інформаційно-роз’яснювальних заходів, які допомагають отримати інформацію про стан ринку праці, його особливості, види соціальних послуг, гарантоване державою матеріальне забезпечення у разі настання безробіття, зміни в законодавстві тощо.

На виконання заходів Програми підтримки малого підприємництва у Миколаївській області на базі Регіонального фонду підтримки підприємництва в Миколаївській області для підприємців створена обласна „гаряча лінія”, мета якої – оперативне надання юридичної підтримки суб’єктам підприємницької діяльності на всій території області (протягом першого півріччя 2014 року вже звернулося понад 300 суб’єктів підприємницької діяльності).

Проведений аналіз звернень суб’єктів підприємницької діяльності до «гарячої лінії» свідчить, що основні питання, які турбують підприємців, це отримання документів дозвільного характеру (29%) та оподаткування (26%). Найменше, це кадрові питання – 6% звернень.

З метою виявлення громадян, потребуючих різних видів соціальної допомоги, щороку проводяться обстеження умов проживання одиноких громадян похилого віку, інвалідів, ветеранів війни. Протягом І півріччя2014 року проведено роботу щодо забезпечення надання потребуючим соціальних послуг. За оперативними даними на цей час 52,4тис. осіб отримали соціальні послуги.

Значна увага приділяється особам з особливими потребами. Забезпечується безперешкодний доступ осіб, що перебувають у складних життєвих обставинах, до соціальних послуг, підвищується якість надання соціальних послуг. Діє обласна програма „Безбар’єрна Миколаївщина”, затверджена рішенням обласної ради від 25.12.07 №7.

Станом на 01.07.2014р. в області функціонують 24 територіальні центри соціального обслуговування (надання соціальних послуг), які на місцях вирішують питання організації надання різних видів соціальних послуг потребуючим особам.

В структурі територіальних центрів функціонує 21 стаціонарне відділення для постійного або тимчасового проживання, які розраховано на 519 ліжко-місць, в яких на сьогодні перебуває 455 осіб, з них на платній основі – 16 осіб. Норми харчування підопічних стаціонарних відділень виконуються в повному обсязі відповідно до встановлених законодавством норм. Миколаївський притулок для громадян похилого віку та інвалідів розрахований на 40 осіб, в якому перебуває 38 осіб.

У 29 відділеннях соціальної допомоги вдома обслужено 6432 особи, з них – 716 осіб отримали соціальні послуги на платній основі.

У 28 відділеннях соціально-побутової адаптації послуги отримали 23457осіб.

У 25 відділеннях надання адресної натуральної та грошової допомоги отримала допомогу 14640 осіб на суму 1776,2 тис.грн.. На одного отримувача сума допомоги складає 121,3 грн.

В області діє 1343 волонтерських групи, які об’єднують 10543 волонтери, надавши послуги 17194 особам.

Департаментом соціального захисту населення Миколаївської обласної державної адміністрації проводиться робота по реалізації політики у сфері протидії та профілактики насильства в сім’ї на всіх рівнях від обласного до районного. Налагоджено співпрацю між відповідальними особами на місцях: кримінальною міліцією у справах дітей, службою у справах дітей, центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, дільничними інспекторами, управліннями соціального захисту населення.

Здійснюються заходи щодо поліпшення стану здоров’я матері та дитини. Проводиться робота щодо створення Миколаївського обласного перинатального центру - структурного підрозділу Миколаївської обласної лікарні.

Забезпечується розвиток та функціонування сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; надаються соціальні послуги сім’ям, де виховуються діти з функціональними обмеженнями.

Протягом І півріччя 2014 року створено: 10 ПС, до вказаних сімей влаштовано 28 дітей та 3 ДБСТ, влаштовано 9 дітей.

Під соціальним супроводженням центрів СССДМ за станом на 01.07.2014 року перебуває 171 ПС, в яких  виховується 338 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та 33 ДБСТ, в яких виховується 195 дітей вказаної категорії.

Робота щодо неухильного виконання всіх положень Державної цільової соціальної програми подолання та запобігання бідності на період до 2015 року, спрямовані на підвищення рівня добробуту, забезпечення зайнятості населення та розвиток системи соціальної підтримки, знаходиться на постійному контролі та триває.

Опубліковано: П'ятниця, 25 липня 2014