Економіка

Тваринництво Миколаївщини у дзеркалі статистики за січень–вересень 2011 року Друк

 

Особливе місце в підвищенні ефективності функціонування агропромислового комплексу належить тваринництву, рівень розвитку якого визначається ступінню насищення ринку високоякісними продуктами харчування – м’ясом, молоком, яйцями і т.д.

За даними Головного управління статистики, за 9 місяців 2011 року виробництво тваринницької продукції забезпечило 25% всієї валової продукції сільського господарства. Порівняно з відповідним періодом минулого року відмічалося збільшення обсягів виробництва на 4%. Приріст валової продукції зафіксовано як у сільськогосподарських підприємствах (на 11%), так і у господарствах населення(на 1%).

За січень–вересень поточного року всіма категоріями господарств вироблено 29,5 тис. тонн м’яса (у живій вазі), молока – 289,7 тис. тонн, яєць – 481,6 млн. штук, вовни – 97 тонн. Порівняно з відповідним періодом минулого року зростання обсягів досягнуто по виробництву яєць (на 26%) та реалізації на забій худоби та птиці в живій вазі (на 3%). Разом з тим скоротилось виробництво вовни на 5% та валового надою молока на 1% .

Станом на 1 жовтня 2011 року в усіх категоріях господарств за розрахунковими даними нараховувалось 165,2 тис. голів великої рогатої худоби, з них 93,5 тис. голів корів, 152,7 тис. голів свиней, 55,4 тис. голів овець та кіз, 4387,2 тис. голів птиці.

Порівняно з 1 жовтня 2010 року   поголів’я  великої рогатої худоби  та корів збільшилось  на 1%. В той час поголів’я птиці зменшилось на 9%, свиней – на 5%,  овець та кіз – на 1%.

Переважаюча частка загального поголів’я худоби та птиці припадає на господарства населення. На початок жовтня поточного року ними утримувалось 86% загальнообласної чисельності великої рогатої худоби, 90% – корів, 55% – свиней, 74% – овець та кіз, 60%­ – птиці.

Опубліковано: Вівторок, 18 жовтня 2011