Про регіон

Аграрний сектор Миколаївщини в січні–червні 2010 року Друк

 

Сільське господарство є першоджерелом забезпечення матеріального добробуту населення, зміцнення економічної та продовольчої безпеки держави.

Головне управління статистики узагальнило підсумки діяльності аграрного секторузаIпівріччя2010р. Зміщення термінів збирання ранніх зернових та зернобобових культур одночасно із зниженням їх урожайності, обумовило скорочення на третину, порівняно з аналогічним періодом минулого року, валової продукції рослинництва. Внаслідок цього відбулося зменшення загального обсягу валової продукції сільського господарства майже на 4%. Станом на 1 липня 2010р. зернові культури скошені та обмолочені на площі 36,8 тис.га, що на 46% менше, ніж на початок липня 2009р. Зібрана площа зернових склала 4% площі посівів (торік – 8%). Загальний валовий збір зерна становив 990,8 тис.ц (на 56% менше). У середньому з 1 га обмолоченої площі одержано по 26,9 ц зерна, на 5,8 ц менше ніж торік.

Аграріями  області  отримано гідний врожай овочів відкритого ґрунту (30,5 тис.ц) та плодоягідної продукції (55,1 тис.ц). Виробництво цих культур зросло в 1,7 раза та 2,3 раза відповідно. Водночас, наполовину менше накопано картоплі – 2,1 тис.ц.

Покращився, порівняно з минулорічними показниками, стан тваринницької галузі. За підсумками 6 місяців 2010р. загалом по області зросло виробництво яєць (на 7%), м’яса (на 5%), молока (на 1%), разом з тим на 11% менше одержано вовни. Слід відзначити збільшення поголів’я птиці (на 17%), свиней (на 9%), овець і кіз (на 4%), великої рогатої худоби (на 0,2%).

Загальний обсяг реалізації аграрної продукції сільськогосподарськими підприємствами за січень–червень п.р. порівняно з відповідним періодом 2009р. зменшився на 12%, у т.ч. продукції рослинництва – на 16%, а тваринництва – збільшився на 7%. Середні ціни продажу зросли на 28%, зокрема рослинництва – на 31%, тваринництва – на 19%.

Опубліковано: П'ятниця, 10 вересня 2010