СТАТИСТИКА ВІДВІДУВАНЬ

21742706
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Цього місяця
Попереднього
Загалом
5493
13038
42354
241247
281538
21742706

Ваша ІР адреса: 172.20.0.6
2024-04-19 12:07

Календар

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Культура

Діяльності бібліотек вищих навчальних закладів за I квартал 2014 року. Друк E-mail

 

Бібліотеки вищих навчальних закладів області забезпечують своєчасне і якісне обслуговування всіх категорій користувачів інформацією шляхом запровадження інноваційних форм і методів роботи. Проводиться вдосконалення довідково-бібліографічного та інформаційного обслуговування, підвищення якості обслуговування користувачів, впровадження в роботу бібліотек новітніх інформаційних технологій. Бібліотеки ВНЗ сприяють різним формам і методам самоосвіти студентів, популяризації літератури культосвітнього, морально-етичного та історичного напрямків.

В області функціонує методичне об'єднання бібліотек вищих навчальних закладів м. Миколаїв, до якого входять 6 бібліотек:

  • Національного університету кораблебудування ім. адмірала Макарова (НУК);

  • Миколаївського національного аграрного університету (МНАУ);

  • Миколаївського національного університету ім. В.О.Сухомлинського (МНУ);

  • Чорноморського державного університету імені П.Могили (ЧДУ);

  • Відокремленого підрозділу Миколаївського філіалу Київського національного університету культури і мистецтв (ВП "МФ КНУКіМ");

  • Миколаївського інституту права Національного університету "Одеська юридична академія" (МІП НУ "ОЮА").

Пріоритетними напрямками діяльності методичного об’єднання є:

  • забезпечення стратегії розвитку бібліотеки ВНЗ;

  • вирішення організаційних проблем функціонування бібліотек в нових умовах;

  • вивчення, узагальнення та впровадження інноваційних напрямків роботи;

  • підвищення професійної компетентності фахівців бібліотек ВНЗ.

Дорадчим органом Методичного об'єднання бібліотек ВНЗ є Рада. Її засідання проводяться щоквартально на базі Наукової бібліотеки НУК. Головою методичного об'єднання є Костирко Тамара Миколаївна, директор Наукової бібліотеки НУК, кандидат наук з соціальних комунікацій.

В структурі Ради функціонують: зведений електронний каталог п’яти бібліотек ВНЗ м. Миколаєва (бібліотеки НУК, МНАУ, МНУ, ЧДУ, МІП НУ "ОЮА"), а також каталог періодичних видань м. Миколаєва (бібліотеки НУК, МНАУ, МНУ, ЧДУ, МІП НУ "ОЮА" та Обласна бібліотека для юнацтва).

Система підвищення кваліфікації:

Провідні фахівці бібліотек в травні 2014 року взяли участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції бібліотек вищих навчальних закладів «Бібліотеки ВНЗ: зміст та стратегія розвитку в інформаційному суспільстві», на якій заслухано доповіді: «Наукометричний аналіз дисертаційного фонду Наукової бібліотеки НУК на допомогу поліпшенню публікаційної активності науковців університету» та «Місце бібліотеки МНАУ у системі наукових комунікацій".

На засіданні Ради методичного об'єднання обговорено питання, які розглядались на вищезазначеній конференції, переглянуті презентації  та визначені завдання щодо поліпшення інформаційної підтримки навчального та наукового процесів в університетах.

Бібліотекою НУК, як методичним центром, для фахівців бібліотек ВНЗ  м. Миколаєва проведено науково-практичний семінар за матеріалами науково-практичної конференції. В ході семінару обговорено теми доповідей конференції, переглянуто презентаційні та відеоматеріали, визначені завдання щодо стратегії розвитку бібліотеки в інформаційному суспільстві.

В рамках системи підвищення кваліфікації бібліотекою НУК, як обласним метод центром, підготовлено та проведено засідання Школи інноватики за темою "Наукометричні бази даних", День фахівця "Інноваційні форми масових засобів: методика організації та проведення", семінар-тренінг "Світові наукометричні бази даних", підготовлено прес-дайджест "Бібліометрія як метод інформаційно-аналітичної діяльності бібліотеки ВНЗ".

В рамках проекту "Ініціатива молодих – майбутнє бібліотек" підготовлено та проведено практикум кар’єриста та Бібліокараван (відвідування бібліотек міста з метою розвитку творчого співробітництва).

Для подальшого вдосконалення інформаційного та бібліотечно-бібліографічного сервісу науковою бібліотекою НУК розроблено анкету "Інформаційні потреби наукових працівників в електронних ресурсах бібліотеки та активність їх використання". Анкету розроблено для проведення моніторингу серед науковців бібліотек ВНЗ.

З метою підвищення загально професійного рівня в рамках роботи Ради методичного об'єднання бібліотечні працівники відвідують комплексні масові заходи колег з бібліотек ВНЗ, членів методичного об’єднання.

Опубліковано: Середа, 16 липня 2014