СТАТИСТИКА ВІДВІДУВАНЬ

21730294
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Цього місяця
Попереднього
Загалом
6119
8885
29942
228835
281538
21730294

Ваша ІР адреса: 172.20.0.6
2024-04-18 09:27

Календар

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

ЗМІ

Інформаційна довідка «Про стан розвитку інформаційної та видавничої сфер області» Друк E-mail

І. Загальна оцінка ситуації в інформаційному просторі

У телерадіопросторі області функціонує 44 телерадіоорганізації, у тому числі 32 регіональні та місцеві телерадіоорганізації (здійснюють діяльністьцифрових ефірних телекомпаній, 6 аналогових ефірних телекомпаній, 2 телекомпанії, що ведуть мовлення в кабельних мережах, 6 ефірних радіокомпаній, 5 організацій проводового радіомовлення та 17 провайдерів програмної послуги), 12 загальнонаціональних радіомовників.

5 телерадіоорганізацій відносяться до комунальної форми власності, 1 - до державної, 37 - до приватної.

Миколаївська обласна державна телерадіокомпанія (телеканал «Миколаїв») охоплює аналоговим 85% та цифровим сигналами близько 87 % населення області.

За станом на 27.12.2014 в області здійснюють мовлення 28 телерадіоорганізацій, зареєстровано 642 друкованих періодичних видань. Протягом 2014 року систематичний випуск здійснюють  102 друкованих ЗМІ, загальним тиражем 632,2 тис.прим.

Розвитку інформаційного простору сприяє реалізація обласної Програми підтримки засобів масової інформації та забезпечення відкритості у діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування на 2011-2015 роки.

II. Телебачення і радіомовлення

1. Телебачення.

1.1. Кількість та структура телеорганізацій.

У Миколаївській області на підставі ліцензій Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення діють 25  регіональних та місцевих телеорганізації, з яких:

  • державних - 1 (обласна державна телерадіокомпанія);
  • комунальних - 2;
  • приватних - 22;
  • за способом розповсюдження сигналу:
  • кабельні – 2;
  • ефірне аналогове мовлення - 1;
  • ефірне цифрове  та ефірне аналогове мовлення – 5;
  • в багатоканальних телемережах - 17
  • за сферою  розповсюдження:
  • регіональних - 3;
  • місцевих - 5.

До складу Миколаївської ОДТРК входить ефірний телеканал «Миколаїв», сигнал якого поширюється на 18 з 19 районів Миколаївщини.

З 1 січня 2012 року ОДТРК розпочала мовлення в цифровій мережі МХ-5 24 години на добу, не припиняється мовлення і в аналоговому форматі.

На каналі систематично проводяться телебрифінги та «гарячі лінії»  за участю керівництва області.

Миколаївське міське комунальне підприємство «ТРК «МАРТ» здійснює  6 годин ефірного мовлення на добу. Розпочато тестове мовлення в цифровому стандарті.

ТОВ «Коледж преси та телебачення» (телевізійна назва «ТАК-TV»)  з серпня 2012 року розпочав здійснювати мовлення у цифровому форматі 24 години на добу на території м. Миколаєва та Миколаївській області.

ТОВ «Телерадіокомпанія «НІС‑ТВ» здійснює 12 годин мовлення на добу. Займає одне з провідних місць серед виготівників телевізійних програм.

ТОВ «Телерадіокомпанія«Сатурн» здійснює 12 годин ефірного мовлення на добу.

Дочірнє підприємство телевізійних систем «Квант» ПАТ «Атомсервіс» (м. Южноукраїнськ) здійснює 3,7 годин мовлення.

Командитне товариство «Первомайський центр телевізійного мовлення «Телеком - 1»  - здійснює мовлення 6 годин на добу.

У м. Миколаєві здійснюють діяльність 4 операторакабельних мереж, 3 оператора працюють в м. Вознесенськ, 4 оператора - в м. Первомайськ., пооператору – у м. Южноукраїнськ, м. Баштанка, м. Снігурівка, смт Врадіївка, смт Веселинове, смт Єланець.

1.2. Відсоток населення і території, що охоплені програмами телекомпаній Миколаївщини

Назва телеканалів

Території, що охоплені програмами відповідних телеорганізацій

Відсоток населення, що охоплене програмами відповідних телеорганізацій

Телеканал «Миколаїв» (МОДТРК)

м. Миколаїв  та область

85% - ефірне аналогове

87 % – ефірне цифрове

КП «ТРК «Март»

м. Миколаїв

та область

65%

ТОВ «Коледж преси і телебачення»

ТАК-ТV»)

м. Миколаїв

та область

87% - ефірне цифрове

60% - ефірне аналогове

ТОВ «ТРК  «НІС-ТВ»

м. Миколаїв

40%

ТОВ «ТРК «Сатурн»

м. Миколаїв

40%

Первомайський центр телевізійного мовлення «Телеком-1»

м. Первомайськ

10%

Приватне акціонерне товариство «Всесвіт»

м. Первомайськ

30%

Дочірнє підприємство телевізійних систем «Квант» ВАТ «Атомсервіс»

м. Южноукраїнськ

3,3%

 

2. Радіомовлення.

2.1. Кількість та структура радіоорганізацій.

В області функціонує 19 радіоорганізацій, з яких: 1 державна (Миколаївська ОДТРК: обласне радіо «Бузька хвиля» та радіо «Миколаїв»), 3 комунальні (Баштанська районна радіостудія «Баштанка», Кривоозерська ТРК «ОРТО», Очаківське проводове радіо «Очаківська нива»), 5 приватних (ТОВ «Телерадіокомпанія «Мега-радіо», ТОВ «Телерадіокомпанія «Радіопрім», ТОВ «Телерадіокомпанія «Музично-інформаційне радіо», командитне товариство ТРК «Імідж-ТV», ПАТ «Телевізійні кабельні мережі «Всесвіт»).

За способом розповсюдження сигналу:

- ефірних - 5 (радіо «Миколаїв», «Телерадіокомпанія «Мега-радіо», «Телерадіокомпанія «Радіопрім», «Телерадіокомпанія «Музично-інформаційне радіо», командитне ТОВ ТРК «Імідж-ТV», ПАТ «Телевізійні кабельні мережі «Всесвіт»);

- проводових - 4 (обласне радіо «Бузька хвиля», Баштанська радіостудія «Баштанка», Кривоозерська ТРК «ОРТО», Очаківська «Очаківська нива»).

2.2. Відсоток населення і території, що охоплені програмами  радіокомпаній

Територія Миколаївської області на 95% охоплена радіопрограмами обласної державної телерадіокомпанії (обласне проводове радіо «Бузька хвиля»). Добовий обсяг власного мовлення - 2 години. 60% ефірного часу займають інформаційні програми, 20% - просвітницькі, 7% - передачі для дітей, 5% - культурно-мистецькі.

У середньохвильовому та нижньому УКХ - діапазонах працює радіо «Миколаїв» (МОДТРК). Добовий обсяг власного мовлення - 18 годин. Програми радіо «Миколаїв» приймають на території Миколаївської, Херсонської, Одеської, частково Дніпропетровської, Кіровоградської областей. Потенційними слухачами радіо «Миколаїв» є близько 5 млн. чол.  50 % ефірного часу займають музичні програми, 50 % - текстові передачі. Щогодини в ефір виходять 5-и хвилинні випуски новин «Новини звідусіль». Щоденний час інформаційних передач становить 4 години. Радіо «Миколаїв» працює в інтерактивному режимі.

 

Назва радіоканалів

Території, що охоплені програмами відповідних радіоорганізацій

Відсоток населення, що охоплене програмами відповідних радіоорганізацій

Ефірні радіокомпанії

1.

Радіо  «Миколаїв»

м. Миколаїв  та область

100%

2.

ТОВ «Телерадіокомпанія «Музично-інформаційне радіо»

м. Миколаїв  та прилеглі райони

50%

3.

ТОВ «Мега-радіо»

м. Миколаїв  та область

65%

4.

ТОВ Телерадіокомпанія «Радіопрім»

м. Миколаїв

50%

5.

Командитне товариство ТРК «Імідж-ТV»

м. Вознесенськ

3%

Проводове радіо

6.

Обласне радіо «Бузька хвиля»

м. Миколаїв  та область

120%

7.

Баштанська районна радіостудія «Баштанка»

м. Баштанка та Баштанський район

26,3%

8.

Очаківське проводове радіо «Очаківська нива»

м. Очаків та Очаківський район

14%

9.

Кривоозерська ТРК «ОРТО»

смт Криве Озеро та Кривоозерський район

13%

2.3. Стан, проблеми та перспективи мережі проводового мовлення.

За останні роки мережа проводового мовлення зазнала суттєвого скорочення. Так, на початок 2011 року кількість радіоточок складала 16333 одиниці, на початок 2012 року - 14793 одиниць, на початок 2013 року – 10588 одиниць, на початок 2014 року – 8086 одиниць.

3. Перспективи впровадження цифрового мовлення

Згідно з Планом розвитку національного телерадіоінформаційного простору України в області на п’яти об’єктах Миколаївської філії Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення введено у дію обладнання цифрового ефірного наземного телевізійного мовлення, яке забезпечує функціонування багатоканальних цифрових телемереж МХ-1, МХ-2, МХ-3 (загальнонаціональне мовлення) та МХ-5 (загальнонаціональне та 4 канали місцевого мовлення).

Передавальні станції розташовані у містах Миколаїв, Вознесенськ, Первомайськ, Новий Буг, а також у селі Березнегувате. На сьогодні телевізійне мовлення у стандарті DVB-Т2 ведеться цілодобово і містить 32 телепрограми.

В області ліцензії на право мовлення у багатоканальній мережі МХ-5 стандарту DVB-T2 отримали 5 телерадіоорганізацій: Миколаївська ОДТРК       (5 передавачів), ТОВ «Коледж преси та телебачення», м. Миколаїв,(5 передавачів), КП Телерадіокомпанія «МАРТ», м. Миколаїв, (2 передавача), ПрАТ «Телевізійні кабельні мережі «ВСЕСВІТ», м. Первомайськ (2 передавача), «Некомерційна установа - Міжрайонна телерадіокомпанія», м. Новий Буг (1 передавач).

Стабільно і з охопленням усіх належних територій у цифровому форматі працюють Миколаївська обласна державна телерадіокомпанія, ТОВ «Коледж преси та телебачення» та ПрАТ «Телевізійні кабельні мережі «ВСЕСВІТ». «Некомерційна установаМіжрайонна телерадіокомпанія» не здійснює цифрове мовлення.

2013 року за рахунок коштів міського бюджету м.Миколаєва придбано обладнання для здійснення цифрового мовлення КП «Телерадіокомпанія «МАРТ». Наразі триває підготовка телерадіокомпанії до переходу на цифрове мовлення.

Для Миколаївщини актуальним проблемним питанням є відсутність передавача у південно-західній частині області, що призводить до не охоплення цифровим сигналом мовлення Березанського та Очаківського районів, міста Очакова.

З метою вирішення зазначеного питання та при плануванні другого етапу розбудови цифрової телемережі і введенні мультиплексів МХ-6 та   МХ-8, Миколаївська облдержадміністрація 2013 року звернулася до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з клопотанням про замовлення прорахунку частотного ресурсу для встановлення передавача мультиплексу у м. Очаків

Також за інформацією райдержадміністрацій у зоні нестійкого покриття цифровим сигналом мовлення знаходяться Єланецький, Арбузинський, Доманівський, Братський та Новоодеський райони.

Заявлений у технічних умовах діапазон розповсюдження сигналу з ретрансляційної вежі у м. Вознесенську та рельєф місцевості не дозволяють досягти чіткого прийняття цифрового сигналу.

Крім того, при переході на цифрове мовлення, актуальним залишається питання забезпечення населення приймачами та перетворювачами цифрового сигналу.

Одним з найважливіших чинників розбудови цифрового мовлення є забезпечення пільгових категорій населення цифровими перетворювачами (тюнерами).До Держкомтелерадіо України передано 40238 заяви від жителів області. На сьогодні лише 22744 мешканці області забезпечено безкоштовними телетюнерами.

   ІІІ.  Преса.

1. Кількість і структура друкованих ЗМІ.

На сьогодні  в області зареєстровано 642 друкованих періодичних видань. Протягом 2014 року систематичний випуск здійснюють  102 друкованих ЗМІ, загальним тиражем 632,2 тис.прим.

Серед зареєстрованих видань області газет - 379, журналів - 60, бюлетенів - 197, збірників - 3, дайджестів - 2, альманахів - 1.

За тематичною спрямованістю зареєстровані видання поділяються на загальнополітичні – 97, офіційні – 5, з питань економіки і бізнесу – 13, виробничо-практичні – 12, науково-виробничі – 5, наукові – 6, науково-популярні – 13, навчальні – 7, довідкові – 15, літературно-художні – 14, спортивні – 5, правові – 7, для дозвілля – 14, медичні – 8, релігійні – 7, рекламні – 86, інформаційні –  320, для дітей – 6, еротичне – 1, з питань мистецтва і культури -1.

Найбільша кількість видань в області – 288 – зареєстровані як двомовні, 58 виданьукраїномовні, 254 – російськомовні, 42 видання поряд з українською мовою використовують російську, англійську, французьку, німецьку та інші.    

2. Передплата та розповсюдження періодичних друкованих видань.

У 2014 році загальний тираж комунальних видань області склав 70,9 тис. прим., видань інших форм власності 237,2 тис. прим., з них газетних видань та журналів України – 272,3 тис. прим., періодичної продукції країн СНД - 503 прим., місцевих видань - 106,8 тис. прим.

 Кількість примірників періодичних друкованих засобів масової інформації наособу в області складає 0,3 примірника.

Протягом 2014 року розповсюдження періодичних друкованих видань вроздріб на території області здійснювалось через відділення державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта» (302 відділення), кіоски ТОВ «Миколаївпреса» (83 одиниці) та торговельні об’єкти приватних підприємців (84 одиниці).

Загалом в області функціонують 387 кіосків з продажу друкованих засобів масової інформації, з яких 224 - у селах, 47 - у селищах та 116 кіосків з продажу друкованих засобів масової інформації - у містах.

Видавнича сфера

За станом на 27.12.2014 в області здійснюють видавничу діяльність 57 суб’єкти видавничої справи (21 – фізичних осіб, 36 – юридичних), внесені до Державного реєстру видавців, виготівників та розповсюджувачів видавничої продукції.

Приватних суб’єктів видавничої справи налічується46, заснованих вищими навчальними закладами6, комунальних4, заснованих громадськими організаціями1.

За видами діяльності до Державного реєстру внесено:

16суб’єктів видавничої справи, які займаються виданням видавничої продукції;

3 - виготовленням видавничої продукції;

7 - розповсюдженням видавничої продукції;

18- поєднують видавничу діяльність і виготовлення видавничої продукції;

12 - поєднують видавничу діяльність, виготовлення і розповсюдження видавничої продукції;

1 - поєднує видавничу діяльність з розповсюдженням видавничої продукції.

З метою забезпечення дотримання вимог статті 25 Закону України «Про видавничу справу» в області прийнято розпорядження голови облдержадміністрації від 31.12.201010 №503-р «Про дотримання вимог Закону України «Про видавничу справу».

До найбільш потужних суб’єктів видавничої справи області відносяться КП «Миколаївська обласна друкарня», Миколаївський університет кораблебудування імені адмірала Макарова, Миколаївський національний аграрний університет, ТОВ фірма «Іліон», ТОВ «Дизайн і поліграфія» приватні підприємці Шамрай П.М. та    Гудим І.О.

Випуск книжкової продукції за назвами та тиражами, у тому числі українською мовою.

За попередніми даними Книжкової палати України протягом 2014 року місцевими видавництвами видано 160 назв книжкової продукції загальним накладом 61,5 тис. прим.,  з них:

українською мовою - 98 друкованих одиниць загальним тиражем 42,5 тис. примірників;

російською мовою - 35 друкованих одиниць тиражем 11,8 тис. примірників;

іншими мовами – 27 друкованих одиниць тиражем 7,2 тис. примірників.

Із загальної кількості назв видавничої продукції: 154 книги, загальним тиражем 59,3 тис. прим., та  6 брошур, загальним тиражем 2,2 тис. прим.

Переважна більшість книжкової продукції, що видається в області - книги місцевих авторів, краєзнавча, історична і навчально-методична література.

Випуск книжкової продукції за цільовим призначення

Тематичне спрямування

Кількість назв

Тираж (тис.прим.)

 Наукові видання

47

14,5

 Науково-популярні видання

10

3,5

  Нормативно-практичні видання

2

0,4

  Навчальні та методичні видання

55

17,9

  Літературно-художні видання

33

19,3

 Видання для дітей та юнацтва

8

4,4

  Довідкові видання

1

0,1

  Бібліографічні видання

1

0,1

 Видання для дозвілля

3

1,3

Всього

160

61,5

Випуск книг і брошур за тематичними розділами

Розділ тематичного призначення

Кількість

друк. од.

Тираж

тис.пр.

Політична і соціально-економічна література

52

17,4

Природничо-наукова література

20

8,0

Технічна література

12

2,2

Сільськогосподарська література

6

1,7

Література з освіти і культури

11

2,7

Друк у цілому. Книгознавство. Преса. Поліграфія

1

0,1

Мистецтво. Мистецтвознавство

2

0,6

Література з філологічних наук

15

5,1

Художня література. Фольклор

33

19,3

Дитяча література

8

4,4

Всього

160

61,5

Стан, проблеми та перспективи розвитку підприємств книгорозповсюдження.

В області здійснюються заходи щодо розвитку мережі книгорозповсюдження, проводиться системний аналіз ситуації із забезпеченням населення книготорговельними послугами. За станом на 01.12.2014 на території області здійснюють свою діяльність 487 об’єктів книгорозповсюдження (58 магазинів, 377 прилавків та 52  кіоски). Переважна більшість об’єктів розташована у найбільш людних місцях населених пунктів, 28 орендують приміщення, що належать до майна спільної власності  територіальних громад сіл, селищ, міст Миколаївської області.

Найкраще забезпечено книжковою продукцією населення Врадіївського, Єланецького, Новоодеського, Кривоозерського, Арбузинського, Березанського районів, міст Южноукраїнська, Очакова, Миколаєва та Первомайська. Найгірша ситуація у Веселинівському, Снігурівському, Новобузькому та Казанківському районах.

Розвивається профільна діяльність обласного комунального підприємства «Миколаївкнига», основним видом діяльності якого є розповсюдження видавничої продукції. Приміщення, у якому розташовано підприємство, належить до майна комунальної форми власності. До структури підприємства входить бібліотечний колектор та склад-магазин, що функціонує на території книжкової бази. З метою налагодження зв’язків та інформування книгорозповсюджувачів області про наявну книжкову продукцію функціонує офіційний веб-сайт підприємства «Миколаївкнига» (www.nikolaevknig.ts6.ru).

Місцеві засоби масової інформації надають постійну інформаційну підтримку заходам, спрямованим на популяризацію місцевого книговидання.

Зокрема, Миколаївська облдержтелерадіокомпанія у телевізійних програмах «Я тут живу», «Силуети минулого», «Розмова на тему» та «Країна Читалія» активно інформує громадськість про нові видання, які вийшли друком у місцевих видавництвах, досягнення місцевих авторів та видавництв, різноманітні презентації, акції та інші заходи, які проводились з метою популяризації книги.

Миколаївські друковані засоби масової інформації також приділяють належну увагу висвітленню цього питання. Відповідні інформаційні повідомлення друкувались у рубриках: «Цей прекрасний духовний світ!», «Книжная полка», «Презентація надрукованої книги», «Николаевская книга», «О высоком», «Твори наших земляків», «Літературна Первомайщина»,  «Новые книги наших земляков»,  «Не хлебом единым»,  «В библиотечный фонд»,  «Выставка» та інші.

Загалом з початку року на сторінках місцевих друкованих ЗМІ надруковано близько 100 тематичних матеріалів.

Опубліковано: Середа, 28 січня 2015