СТАТИСТИКА ВІДВІДУВАНЬ

21463973
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Цього місяця
Попереднього
Загалом
6760
8382
30571
243673
330919
21463973

Ваша ІР адреса: 172.20.0.3
2024-03-28 16:48

Економіка

Обсяг продажу і запаси товарів (продукції) на підприємствах оптової торгівлі Миколаївської області у січні–червні 2020 року Друк E-mail

У січні–червні 2020р. оптовий товарооборот (у цінах фактичної реалізації без податку на додану вартість) підприємств Миколаївщини, основним видом економічної діяльності яких була оптова торгівля, становив 17654,5 млн.грн. Значну його частку (69%) займає перепродаж товарів іншим підприємствам цієї сфери (70,5% у січні–червні 2019р.).

У загальному обсязі оптових продаж провідне місце займали непродовольчі товари – 93% (на 1,5 в.п. менше ніж у січнічервні 2019р.), яких реалізовано на 16420,8 млн.грн.

Оптовий продаж окремих непродовольчих товарів

 

Оптовий товарооборот,

млн.грн

Питома вага,

у % до підсумку

Непродовольчі товари

16420,8

100,0

у тому числі

 

 

Зернові

8908,4

54,3

з них

 

 

пшениця

3659,3

22,3

кукурудза

3879,0

23,6

ячмінь

1173,4

7,1

Насіння і плоди олійних культур

185,2

1,1

Паливо моторне

1333,1

8,1

з нього

 

 

газойлі (паливо дизельне)

1233,9

7,5

Метали основні: залізо, чавун, сталь і феросплави

379,1

2,3

Добрива, агрохімічна продукція

403,6

2,5

 

У товарній структурі непродовольчих товарів найбільшу частку займала торгівля сільгосппродукцією, зокрема реалізація зернових культур склала 8908,4 млн.грн (54,3% загального обсягу реалізації непродовольчих товарів), продаж насіння і плодів олійних культур – 185,2 млн.грн (1,1%). У січнічервні 2019р. частки цих складових становили 51,8% та 1,6% відповідно.

Оптова торгівля паливом склала 1373 млн.грн (8,3% від загального обсягу продажу непродовольчих товарів), переважала серед якої реалізація газойлів (палива дизельного) – 1233,9 млн.грн.

У січнічервні 2020р. підприємствами оптової торгівлі було реалізовано продовольчих товарів на 1233,7 млн.грн, що становило 7% обсягу оптового товарообороту (1371,1 млн.грн, або 5,5% у січнічервні 2019р.). З них найбільш активно велась торгівля напоями алкогольними – 382,8 млн.грн, або 31% від загального обсягу реалізації продовольчих товарів (384,7 млн.грн, або 28,1% у січні–червні 2019р.), продуктами молочними, маслом та сирами – 188,3 млн.грн, або 15,3% (221,1 млн.грн, або 16,1%), м’ясом та м’ясними продуктами – 130,8 млн.грн, або 10,6% (119,1 млн.грн, або 8,7%), виробами кондитерськими цукровими та шоколадом – 95,7 млн.грн, або 7,8% (168,6 млн.грн, або 12,3%).

Оптовий продаж окремих продовольчих товарів

 

Оптовий товарооборот,

млн.грн

Питома вага,

у % до підсумку

Продовольчі товари

1233,7

100,0

у тому числі

 

 

М'ясо та м'ясні продукти

130,8

10,6

Продукти молочні, масло та сири

188,3

15,3

Напої алкогольні

382,8

31,0

з них

 

 

напої алкогольні дистильовані

76,4

6,2

пиво, крім відходів пивоваріння

294,1

23,8

Води мінеральні та напої безалкогольні й соки фруктові та овочеві

75,3

6,1

Вироби хлібобулочні та кондитерські борошняні

51,7

4,2

Вироби кондитерські цукрові та шоколад

95,7

7,8

Кава, чай, какао та прянощі

44,5

3,6

Фрукти та овочі свіжі

52,2

4,2

 

У загальному обсязі оптового продажу частка товарів, які вироблені на території України, зменшилась у порівнянні з січнемчервнем 2019р. на 3,9 в.п. і склала 85%. При цьому частка вітчизняних непродовольчих товарів знизилась на 4,3 в.п і становила 84,9%, продовольчих – зросла на 1,5 в.п. (85,3%).

На складах підприємств оптової торгівлі на 1 липня 2020р. знаходилось товарних запасів на суму 4390,4 млн.грн. Домінуюча їх частка (89,9%) припала на непродовольчі товари, серед яких найбільшими обсягами виділялися культури зернові (151,2 тис.т на 523,9 млн.грн), насіння і плоди олійних культур (53,5 тис.т на 268,2 млн.грн.). Крім цього, помітними були запаси металів основних та феросплавів (15,1 тис.т на 183,7 млн.грн), палива моторного (9,7 тис.т на 147,2 млн.грн). Частка запасів продовольчих товарів становила 10,1%. Зокрема, на складах підприємств знаходилось пива, крім відходів пивоваріння, 1189 тис.дал на 145,2 млн.грн; м’яса та м’ясних продуктів – 1 тис.т на 33,8 млн. грн; продуктів молочних, масла та сирів – 0,8 тис.т на 28,1 млн.грн; виробів кондитерських, цукрових та шоколаду – 1 тис.т на 27 млн.грн.

 

Географічне охоплення

Спостереження охоплює всі регіони України, крім тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, м. Севастополя та частини тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях.

Методологія та визначення

Оптовий товарооборот – вартість проданих без перероблення нових або уживаних товарів (продукції) як у межах України, так і на експорт, що зазначена в оформлених як підстава для розрахунків із покупцями документах, за винятком податку на додану вартість.

Критерієм віднесення торгівлі до оптової виступає переважаючий тип покупця (споживача) і характер використання товару – перепродаж іншим суб'єктам господарювання для використання у виробничій діяльності або для подальшого перепродажу.

Дані щодо перепродажу товарів іншим підприємствам оптової торгівлі та товарів, що вироблені підприємствами на території України, сформовані на підставі власної оцінки підприємств.

Інформація підготовлена на підставі даних державного статистичного спостереження "Продаж і запаси товарів (продукції) в оптовій торгівлі", що охоплює юридичних осіб, основним видом економічної діяльності яких є оптова торгівля (відповідно до Класифікації видів економічної діяльності (КВЕД) - http://ukrstat.gov.ua/klasf/st_kls/kved.rar).

Інформація формується по Україні в цілому та регіонах.

Методологічні положення: http://ukrstat.gov.ua/metod_polog/metod_doc/2019/46/mp_pzt_ot.pdf.

Перегляд даних

Інформація в експрес-випуску, сформована за даними квартального суцільного обстеження, є остаточною   і не переглядається.

 

 

Довідка: тел. (0512) 50-08-37; e-mail: gus@mk.ukrstat.gov.ua

Більше інформації: http://www.mk.ukrstat.gov.ua/stat_inf.htm

© Головне управління статистики у Миколаївській області, 2020

Опубліковано: П'ятниця, 25 вересня 2020