СТАТИСТИКА ВІДВІДУВАНЬ

21466884
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Цього місяця
Попереднього
Загалом
138
9533
33482
246584
330919
21466884

Ваша ІР адреса: 172.20.0.3
2024-03-29 00:20

Миколаївщина

Інформація про розвиток туристично-рекреаційної сфери області e IV кварталі 2014 року Друк E-mail

У туристично-рекреаційній сфері області продовжено роботу над формуванням міжнародного позитивного іміджу «Миколаївщинатериторія приваблива для туризму і відпочинку».

Рекреаційно-туристичний потенціал Чорноморського узбережжя Миколаївської області складається з морських піщаних пляжів довжиною близько 140 км, джерел мінеральної води із затвердженими запасами до 1 тис. куб. м, запасів лікувальних грязей, особливо Тилігульського та Бейкушського лиманів з геологічними запасами понад 2 млн. куб. м., що створює умови для оголошення даних рекреаційно-туристичних зон кліматичними та бальнеологічними курортами місцевого та державного значення.

З метою підготовки зон відпочинку області до літнього оздоровчо-туристичного сезону щороку затверджується розпорядження голови облдержадміністрації «Про заходи щодо підготовки до літнього оздоровчо-туристичного сезону в Миколаївській області», відповідно до якого вживаються організаційні заходи щодо підготовки туристичної інфраструктури зон відпочинку області до літнього оздоровчо-туристичного сезону, забезпечення безпеки туристів і відпочиваючих, здіснення контрою за якістю послуг, що надаються для населення.

У Миколаївській області за станом на 02.10.2014 діє 10 ліцензованих туроператорів.

За даними головного управління статистики у Миколаївській області на території області діють 316 колективних засобів розміщення на 32649 місць, з них: готелів та аналогічних засобів розміщення – 93 (3046 місць); спеціалізованих засобів розміщення – 223 (29603 місць) (а саме: санаторіїв – 15 (4356), пансіонатів – 15 (3247), баз відпочинку – 193 (22000), 35 дитячих оздоровчих таборів на 8991 місць, які головним чином, зосереджені в рекреаційно-оздоровчих зонах Березанського та Очаківського районів, а також місті Очаків.

Щороку санаторно-курортні (оздоровчі) заклади області відвідують близько 200тис. відпочиваючих.

В області проведено паспортизацію та інвентаризацію туристичних ресурсів. За станом на 02.07.2014проведено паспортизацію 153 туристичного об’єкта, з них: музеїв – 20, об’єктів природно-заповідного фонду – 54, пам’яток архітектури – 32, пам’ятників історії та пам’яток монументального мистецтва – 15, санаторно-курортних закладів – 14, готелів – 12, культурно-розважальних закладів – 3, об’єктів сільського туризму – 2, закладів харчування – 1.

На території області знаходяться 141території та об'єкти природно-заповідного та природоохоронного фонду загальною площею 75тис. га, найбільшими з яких є:

•         частина Біосферного заповідника «Чорноморський»;

•         Природний заповідник «Єланецький степ»;

•         Національні природні парки «Бузький Гард», «Білобережжя Святослава»;

•         Регіональні ландшафтні парки «Приінгульський», «Тилігульський», «Гранітно-степове Побужжя» та «Кінбурнська коса».

З метою розвитку туристично-рекреаційної інфраструктури на об’єктах природо-заповідного та природоохоронного фонду області створюються умови для розбудови екскурсійної діяльності, прокладаються еколого-туристичні стежки та облаштовуються оглядові зупинки. Для цього структуруються, систематизуються та вносяться на туристичний ринок туристичні маршрути, розроблені фахівцями туристичного супроводу, серед яких: «Екологічний Південний Буг», «Зелене розмаїття Гранітно-степового Побужжя», «Екзотика Приінгулля», «Найцікавіші об’єкти регіонального ландшафтного парку «Приінгульський» та ін.

Інформацію про кращі туристичні маршрути, такі як: «Екологічний Південний Буг», «Зелене розмаїття Гранітно-степового Побужжя», «Екзотика Приінгулля», «Найцікавіші об'єкти регіонального ландшафтного парку «Приінгульський» та інші розміщено на веб-сайтах облдержадміністрації та департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму облдержадміністрації.

Розгалужена мережа об’єктів природно-заповідного та природоохоронного фондів області створює умови для розвитку екологічного, зеленого і сільського туризму в населених пунктах, які знаходяться поблизу національних та регіональних парків.

За станом на 02.10.2014року в області нараховується 74 об’єкти сільського (зеленого) туризму, найбільші з яких знаходяться в Арбузинскому, Веселинівському та Новоодеському районах, а саме:

- Страусина ферма «Саванна» (с. Ставки, Веселинівського району);

Страусина ферма «Кременівський страус» (с. Кременівка, Веселинівського району);

- PRIVAT комплекс рибалки і відпочинку «Золота Підкова» (с. Кандибине, Новоодеський район);

- Розважальний центр «Козацька застава» (смт Костянтинівка, Арбузинський район).

З метою залучення в область відпочиваючих та туристів облдержадміністрація здійснює заходи щодо популяризації зон відпочинку Чорноморського узбережжя Миколаївської області на міжрегіональному та міжнародному рівнях, зокрема протягом січня-червня 2014 року організовано участь представників туристичного бізнесу області в таких виставково-ярмаркових, фестивальних заходах та форумах, як:

- 26-28 березня 2014 року – 20-ій Ювілейній Міжнародній туристичній виставці UITT «Україна – Подорожі та туризм» (м. Київ);

- 09-12 квітня 2014 року – 17-ому Міжнародному весняному ярмарку туристичних послуг «Відпочинок-2014» (м. Мінськ, Республіка Білорусь). Під час проведення 17 Міжнародному весняному ярмарку туристичних послуг «Відпочинок-2014» за підтримки Посольства України в Республіці Білорусь було проведено прес-конференцію для провідних засобів масової інформації Республіки Білорусь, на якій продемонстровано відео-сюжети про підготовку зон відпочинку області до літнього оздоровчо-туристичного сезону.

- 15-17 жовтня 2014 року – Львівському міжнародному форумі індустрії туризму та гостинності, під час якого проходила XVміжнародна виставка «ТурЕКСПО» (м. Львів).

Проведено презентації туристично-рекреаційного потенціалу області під час 4 спеціалізованих туристичних заходів, а саме:

-18 липня 2014 року – конференції «Діалог регіонів» (м. Київ);

- 27-28 листопада 2014 року – конференція «Майбутнє туризму в Україні. Кризовий менеджмент. Пошук варіантів для України» (м. Львів);

- 04 грудня 2014 року – круглому столі «Інновації та кращі рішення у сфері екологічного туризму та активних видів відпочинку» (м. Одеса);

- 17 грудня 2014 рокукруглому столі «Цифрові можливості розвитку туризму в природоохоронних територіях Херсонської області» (м. Херсон).

13 лютого 2014 року в приміщенні Миколаївського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій проведено навчальний семінар на тему: «Розвиток туристичної сфери як стратегічний пріоритет соціально-економічного розвитку області» для представників райдержадміністрацій, виконавчих органів міських рад, голів сільських рад.

Під час семінару було розглянуто питання організації та розвитку туристичних інформаційних центрів області, практики організації сільського туризму на території області, використання туристичних можливостей районів для організації активних видів туризму та інше.

З метою популяризації туристично-краєзнавчих можливостей області та роз’яснення основних напрямів розвитку сфери туризму в Миколаївській області, в науково-педагогічній бібліотеці спільно з науково-методичним центром управління освіти Миколаївської міської ради, 24 березня 2014 року був проведений науково-практичний семінар «Вивчення історії рідного краю – джерело до усвідомленого краєзнавства» (м.Миколаїв).

2-3 квітня 2014 року відбувся Миколаївський обласний екологічний форум – Всеукраїнська акція «Зробимо Україну чистою!» на базі Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова. Метою даного форуму є виховання відповідального ставлення громадян до довкілля шляхом безпосереднього долучення місцевих громад до прибирання своїх міст та селищ. Головними напрямами акції є еко-виховання, благоустрій та правильне поводження з відходами. Проведення даного заходу виховує дбайливе ставлення громадян до довкілля та розвиток волонтерського руху в Україні.

06-08 червня 2014 року в Миколаївській та Херсонській областях було проведено фестиваль туристичної журналістики. Під час фестивалю журналістам було продемонстровано кращі заклади оздоровлення та відпочинку Коблівської сільської ради. За результатами фестивалю рекламно-інформаційні сюжети були продемонстровані на всеукраїнських телеканалах «ІСТV» та «Новий», випущено більше 10 схвальних відгуків у таких інформаційних виданнях, як: «Українська туристична газета», журнал «Мандри», газета «Вісті», туристичний портал «Turmir» тощо.

26 вересня 2014 року до Всесвітнього дня туризму та Дня туризму в Україні в приміщенні облдержадміністрації пройшла конференція на тему: «Проблеми, перспективи та основні завдання розвитку туристичної сфери Миколаївської області на 2015 рік».

Участь у заході взяли заступник голови облдержадміністрації О.А. Янішевська та голова обласної ради Т.Д. Кремінь, які привітали присутніх з Днем туризму та відзначили кращих представників туристичної сфери області почесними грамотами та подяками.

Під час конференції були розглянуті питання розвитку туризму в області, рекреаційно-туристичних територій Березанського, Очаківського районів та міста Миколаєва. Презентовано рекреаційно-туристичний потенціал національних природних парків «Бузький Гард» та «Білобережжя Святослава», регіонального ландшафтного парку «Тилігульський».

26-28 вересня 2014 року відбувся туристичний фестиваль «Відпочивай активно!». В рамках фестивалю відбулись: чемпіонат України серед дорослих зі спортивного туризму (гірський), відкриті обласні змагання з техніки гірського туризму (м. Южноукраїнськ), туристичні розваги (с. Кременівка, Веселинівський район), туристично-екологічний семінар «Наш спільний дім – Миколаївщина» (с. Петрово-Солониха, Миколаївський район), освітньо-оздоровчий захід «Міський День туризму»(м. Миколаїв) та інші заходи. Загалом фестиваль зібрав близько 500 чол. учасників та глядачів.

За підтримки керівництва Южноукраїнської атомної електростанції 27 вересня 2014 року для учасників фестивалю було організовано екскурсії до Южноукраїнської АЕС, Ташликської ГЕС та інформаційно-культурного центру «Імпульс».

26-27 вересня 2014 року до Миколаївської області завітали представники асоціації журналістів «Туристичний прес-клуб України», які відвідали найбільші туристично-рекреаційні об’єкти області та брали участь у заходах з відзначення Дня туризму в області.

18 грудня 2014 року відбулось засідання ради з питань розвитку туризму та рекреаційно-курортної діяльності при облдержадміністрації.

Під час засідання учасниками було обговорено питання, що стосуються стану та перспектив розвитку туристично-рекреаційної сфери області, підсумків діяльності національного природного парку «Білобережжя Святослава», розвитку Коблеве-Рибаківської зони відпочинку та затвердження плану роботи ради на 2015 рік. У ході засідання ради було презентовано проект «Створення бренду області. Досвід Херсонщини» (м. Херсон) та програму проведення молодіжних фестивальних заходів на території Кінбурнської коси «Кінбурн-кемп» (Очаківський район).

Розроблено інформаційний буклет «Миколаївщина туристична».

Опубліковано: Четвер, 15 січня 2015