СТАТИСТИКА ВІДВІДУВАНЬ

21738813
Сьогодні
Вчора
На цьому тижні
Цього місяця
Попереднього
Загалом
1600
13038
38461
237354
281538
21738813

Ваша ІР адреса: 172.20.0.6
2024-04-19 03:25

Календар

Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Про регіон

Транспорт та інфраструктура Друк E-mail

Однією із стратегічних задач соціально-економічного розвитку регіону є розвиток транспортного потенціалу Миколаївської області. Географічне розташування області на вході до внутрішніх водних шляхів, розгалужена потужна транспортна система, до складу якої входять всі види транспорту (залізничний, морський, річковий, автомобільний, авіаційний та трубопровідний), наявність судноплавних водних артерій – все це відіграє провідну роль для виконання та нарощування вантажоперевезень і розвитку Миколаївського транспортного (інтермодального) вузла.

Область є одним із важливих центрів національних та міжнародних транспортних зв'язків.

Довжина автомобiльних шляхiв загального користування з твердим покриттям становить більш ніж 4,8 тис.км.

Експлуатаційна довжина залізничних колій загального користування – 28,9 км2 шляхів на 1 тис. км2 території.

Міжнародні транспортні коридори, які проходять через територію Миколаївської області

Назва коридору

Маршрут по Україні

Залізничний
транспорт

Автомобільний транспорт

Євро-Азіатський (Іллічівськ – поромна переправа через Чорне море – Грузія – Айзербайджан – поромна переправа – Туркменія)

Одеса - Миколаїв - Херсон - Іллічівськ - поромна переправа через Чорне море – Грузія

Одеса - Миколаїв - Херсон - Джанкой - Керч

Причорноморські країни

Рені – Ізмаїл – Одеса - Іллічевськ - Миколаїв - Херсон - Колосівка - Помошна – Знам’янка - Дніпропетровск - Ясинувата - Квашине

Рені - Ізмаїл - Одеса - Миколаїв - Херсон - Мелітополь - Бердянськ - Маріуполь - Новоазовськ

Наявність водних артерій та приморське розташування території зумовили значний розвиток морського та річкового транспорту.

Три морських, один річковий порти, два крупних термінали складають єдиний Бузько-Дніпровський морський транспортний вузол на північному узбережжі Чорного моря. Навігація в акваторіях портів триває цілий рік.

Державні функції морського порту щодо нагляду та контролю за дотриманням вимог безпеки мореплавства виконує ДП «Дніпро-Бузький морський торговельний порт», до завдань якого входить:

­ забезпечення безпечного руху у портових водах, безпечної стоянки та обробки суден;

­ здійснення нагляду за дотриманням законів, правил і міжнародних договорів України із торговельного мореплавства у зоні відповідальності;

­ здійснення нагляду за технічною експлуатацією портових споруджень і гідротехнічних об’єктів (підхідних каналів, акваторій, причалів тощо);

­ здійснення нагляду за екологічним станом у зоні відповідальності;

­ надання послуг судновласникам щодо забезпечення безпеки мореплавства і стягнення відповідних портових зборів та інших платежів згідно з нормативними документами і чинним законодавством України.

ДП «Миколаївський морський торговельний порт» - одне з провідних підприємств морського транспорту України, що надає повний спектр послуг, повязаних з перевалкою різних видів вантажів в експортному, імпортному, транзитному напрямках і в каботажі.

Порт, в межах відведеної йому території і акваторії здійснює роботи та надає послуги, що включають:

Судновласникам:

забезпечення бункеровки водою, бонування суден;

­ зняття суднового сміття;

­організація робіт з дератизації, дезінфекції, в тому числі води і ємностей, дезінсекції, фумігації вантажів і суден з наданням готелів для екіпажів суден, енергопостачання і телефонізація;

­швартовні операції, буксирне обслуговування суден;

­надання вільних причалів для проведення мілкого навігаційного ремонту суден, відстою та інших потреб;

­оформлення вільної практики суден;

­оформлення свідоцтва моряка і подовження терміну його дії;

­медичні послуги.

Вантажовласникам:

­сортування вантажу по лотах, марках, розмірах, коносаметним партіям, доробка вантажів;

­перевалка на морський транспорт вантажів з інших видів транспорту;

­сепарація вантажів;

­кріплення, штивка, розкріплення вантажів, сухе зачищення трюмів, твіндексів після вивантаження судів, що заходять у порт;

­навантаження/вивантаження суден на рейді;

­складські операції з вантажами;

­роботи з пакетування;

­маркування і перемаркування вантажів;

­перевантаження навалочних вантажів на залізничних і автомобільних вагах порту;

­вантажні перевезення автотранспортом порту;

­пасажирські перевезення за заявкою клієнта;

­оформлення всього комплексу вантажних документів по прийому і відправленню вантажу;

­інші роботи і послуги (обумовлені договором (угодою).

ДП «Миколаївський річковий порт» акціонерної судохідної компанії «Укррічфлот» проводить переробку масових експортно-імпортних вантажів, таких, як метал, ліс, вугілля, кокс, металолом, катана проволока, залізорудний концентрат, мінерально-будівельні вантажі, хімічні добрива, продукція сільського господарства.

Порт володіє вантажними причалами протяжністю більше 1000 погонних метрів з підкрановими шляхами й залізничною гілкою.

Для зберігання вантажів є критий й відкритий склади загальною площею 47 тис. м2.

Вигідне географічне положення і кліматичні умови дозволяють здійснювати цілорічну навігацію. Порт приймає вантажні судна до 140 метрів довжиною з осадкою 4,5 м біля причалу, а при завантаженні на рейді з барж плавкраном – судна з осадкою до 8,5 м. Для навантажувальних та розвантажувальних робіт є портальні та плавучі крани вантажопідйомністю від 5 до 16 тон, трактора, авто- та електронавантажувачі.

ДП «Спеціалізований морський порт «Октябрськ» спеціалізується на переробці і зберіганні тарно-штучних вантажів, у тому числі таких, що потребують особливих умов обробки і зберігання.

З метою удосконалення та створення належних умов для забезпечення безпеки мореплавства, охорони життя людини та навколишнього середовища в області функціонує ДП «Дельта лоцман», на баланс якого передані Бузько-Дніпровсько-лиманський (БДЛК) і Херсонський морський (ХМК) канали, а також покладені функції регулювання руху суден у встановленому районі.

ТОВ «Морський спеціалізований порт Ніка Тера» перевантажує та зберігає в своєму порту таку продукцію: хлористий калій, сульфат аммонію, карбамід, NPK, аміачна селітра, діамоній фосфат, нітро аммофос, фосфорити.

Підприємство межує із залізничною станцією «Жовтнева», що забезпечує необхідний для порту вантажообіг.

Соціально-економічний розвиток Миколаївської області, розвиток зовнішньоекономічних зв’язків багатьох підприємств з партерами з ближнього та дальнього зарубіжжя, розвиток малого та середнього бізнесу в регіоні, а також інші фактори свідчать про те, що області необхідно мати аеропорт, який відповідає сучасним вимогам міжнародних стандартів.

КП «Міжнародний аеропорт Миколаїв» - багатофункціональне транспортне підприємство, що є наземною частиною авіаційної транспортної системи, яка забезпечує зліт та посадку повітряних судів, їх наземне обслуговування; прийом і відправку пасажирів, багажу і вантажів, а також створює необхідні умови для функціонування авіакомпаній.

Враховуючи географічне розташування аеропорту - це центр повітряних трас, що з’єднують Західну Європу з Центральною Азією і Близьким Сходом; наявність розвиненої транспортної інфраструктури в регіоні: залізнична і автотранспортна мережа доріг, 6 морських портів та терміналів, річковий порт; наявність великих суднобудівельних, машинобудівних, металургійних підприємств і науково-дослідних центрів - «Міжнародний аеропорт Миколаїв» повинен стати сервісним вузлом по прийому, відправці жителів і гостей області авіатранспортом в крупні міста України та Європи, центром транспортної логістики в регіоні.

Аеропорт «Миколаїв» входить до числа найбільш великих аеропортів півдня України. Довжина смуги аеропорту становить 2555 м, ширина 44 м. Аеропорт включає пасажирський термінал, площа якого – 3800 кв.м, розрахований на обслуговування 430 пасажирів за годину, з пропускною спроможністю – 45 літаків на день та максимальним пасажирообігом 226000 пасажирів на рік; вантажний термінал площею 720 кв.м, розрахований на обслуговування 100 т вантажу. Характер транспортних потоків – пасажирський і вантажний, рейси виконуються регулярні та чартерні.

Опубліковано: Понеділок, 10 квітня 2023